
Weerbaarheidstraining
kanu experience methodiek
De methodiek van KANU Experience doelt erop dat kinderen het volgende leren:
-
Het herkennen van 'hartenacties' – de persoonlijke waarden van het kind – aan de hand van de KANU Experience evaluatieboekjes
-
Het herkennen van emoties en gedachten, wat de basis vormt voor het opstellen van een persoonlijk actieplan met behulp van het KANU Experience whiteboard.
Dit gebeurt via een gestructureerde weerbaarheidstraining (geheel schooljaar) die gebruikmaakt van beweging, groepsverantwoordelijkheid en reflectie.
belangrijke elementen van de methodiek
-
Bewustwording en reflectie: Kinderen leren hun automatische reacties herkennen en analyseren door middel van observaties, groepsbesprekingen en reflectiemomenten.
-
Groepsverantwoordelijkheid: Het gedrag van individuele leerlingen wordt in groepsverband besproken, waardoor saamhorigheid en verantwoordelijkheid worden bevorderd.
-
Gebruik van beweging: De methodiek erkent dat leren tijdens beweging het opnamevermogen van de hersenen vergroot en maakt hier gebruik van door verschillende sport- en spelelementen in te zetten.
-
Veilige omgeving: Coaches werken met een open en begripvolle houding zonder oordeel, wat kinderen helpt om te groeien.
toepassing van de methodiek
De training is praktisch ingericht en bevat wekelijkse lessen, verdeeld over de volgende stappen:
-
Startmoment: Er wordt een emotionele "check-in" gedaan met de leerlingen (kleurcodes: rood, oranje, groen) middels het stoplicht-model.
-
Kernactiviteit: De sport- en spelactiviteiten waarbij de coaches triggers inzetten om het spel emotioneel gezien zwaarder te maken (zoals nieuwe regels, teamwisselingen, oneerlijkheid etc). De kinderen komen op deze manier in emoties (woede, verdriet of angst), die zij in het dagelijkse leven ook constant meemaken. De spellen en triggers bootsen dus eigenlijk het leven na. Dit biedt voor de coaches vervolgens handvatten om met de kinderen hierover in gesprek te gaan. Het Kanu Experience-whiteboard wordt hierbij ter ondersteuning ingezet. Op deze manier leren de kinderen wat er aan hun keuze vooraf is gegaan en hoe zij in het vervolg een andere keuze kunnen maken die past bij wie zij willen zijn (hartenactie).
-
Afsluiting: Reflectie en evaluatie met als hulpmiddel het reflectieboekje.